Stakende stemmen bij kadernota

Doorgaans is het vaststellen van de kadernota door de raad een belangrijke stap naar de begroting voor het volgende jaar. Deze nota geeft namelijk richting aan het college voor het opstellen van die begroting. Dit jaar is het echter wat lastiger dan normaal. We staan als gemeente voor grote financiele uitdagingen, waardoor de kadernota extra belangrijk is. We konden als raad namelijk uitspreken waar we wel en niet op willen bezuinigen. De lastigheid zat ‘m erin dat er nog veel onzekerheden zijn. Eigenlijk zaken die je wilt weten voordat je besluit of je ergens linksaf, rechtdoor of rechtsaf gaat.

Daar zat ‘m wat ons betreft de kneep: wij wilden als VVD de opgestelde kadernota niet vaststellen. Er stonden al te veel keuzes in. De kans was groot dat we als raad al richting zouden kiezen, terwijl niet veel later mogelijk bekend zou worden dat de wereld toch anders in elkaar steekt. En dan is het lastig om terug te komen op eerdere keuzes, want dan is de begroting al uitgewerkt op grond van die eerdere keuzes.

Omdat we vonden dat het college wel recht had op enige richting vanuit de raad hadden we in twee A4-tjes kaders opgesteld die het college kon gebruiken voor het uitwerken van de begroting. Dit hebben we via een amendement voorgelegd aan de andere fractie. De kaders sloten aan op het raadsprogramma, dus we hadden goede hoop dat andere fracties het amendement zou omarmen. 

De D66- en GroenLinksfracties waren het helemaal met ons eens en dienden het amendement mee in. Tijdens de raadsvergadering bleek dat we op steun van het CDA en PVOJ konden rekening. De andere fracties waren het wel met ons eens dat we de kadernota niet moesten vaststellen, maar wilden het college geen kaders meegeven. Zij wilden alleen via moties enkele details meegeven aan het college. Jammer, want alles zat op de een of andere manier al verwerkt in de kaders die we hadden opgesteld.

Bij de besluitvorming werd ons amendement als eerste in stemming gebracht. Ondanks onze dringende oproep aan LHL, ABHL en FK om toch met ons amendement mee te gaan, hielden zij vast aan hun eigen amendement. Door de afwezigheid van een raadslid van het CDA kreeg ons amendement daardoor 8 stemmen voor en 8 stemmen tegen. Helaas dus, de stemmen staakten. De kadernota is daardoor niet vastgesteld, maar het college moet nu zonder kaders de begroting uitwerken.

Formeel komt alles in september opnieuw in stemming, zoals de regels voorschrijven. Dan is de begroting echter al voor 95% uitgewerkt en valt er weinig richting meer te geven. Al met al is dit niet zoals je wilt dat het zou gaan, zeker niet als je inhoudelijk eigenlijk gewoon dicht bij elkaar zit. Maar dit is blijkbaar wel wat er kan gebeuren.