Een blik op de raadsvergadering 27 mei 2024

Op 27 mei stond er een raadsvergadering op het programma met een korte agenda. De avond begon feestelijk met de installatie van de nieuwe wethouder, de heer Paul Sterk. Hij was voorgedragen door de fractievoorzitters. Direct na zijn installatie kon hij al in de collegebank plaatsnemen. Het college zal gezamenlijk kijken wie welke portefeuille oppakt. Wij wensen Paul een mooie tijd in onze gemeente en hopen op een constructieve samenwerking.

Na het afhameren van de hamerstukken zijn we als raad het debat aangegaan op drie onderwerpen:

Actualisatie duurzaamheidsbeleid

Het bestaande duurzaamheidsbeleid was in 2019 vastgesteld. Sinds die tijd zijn er op het gebied van duurzaamheid best een aantal dingen veranderd. Daarom was het goed om te kijken waar het duurzaamheidsbeleid moest worden aangepast.

Over dit onderwerp is het langst gesproken tijdens de raadsvergadering. Het ging dan ook om uiteenlopende onderwerpen, zoals voedsteltransitie, duurzame mobiliteit, circulaire economie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en energietransitie.

We hebben een aantal punten aangestipt tijdens het debat. Zo vinden we het belangrijk dat de gemeente goed een ondersteunende rol pakt om te helpen bij initiatieven binnen de samenleving. Ook hebben we nog eens aangestipt  dat we blij zijn met de blijvende focus op zonne-energie en het duidelijk uitspreken dat er in Heeze-Leende geen plek is voor windmolens. Een belangrijke stap voorwaarts zou wat ons betreft zijn dat we goede oplossingen krijgen voor energieopslag; als dat verder komt, dan zijn we in een klap ook van al die terugleverperikelen af.

Het lange debat was het gevolg van het indienen van 2 amendementen door ABHL en 4 moties door GroenLinks. De amendementen hebben het niet gehaald; ook wij hebben tegen deze voorstellen gestemd. Vervolgens moest over het raadsvoorstel zelf worden besloten; wij hebben ermee ingestemd, net als nagenoeg alle fracties. Voordat vervolgens over de moties kon worden gestemd trok GroenLinks 3 van de 4 moties weer in.

Zienswijze begroting Metropoolregio Eindhoven 2025

De Metropoolregio Eindhoven (MRE) is een samenwerkingsverband tussen de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. We werken samen op thema’s als wonen, transitie landelijk gebied, economie en mobiliteit. Ook zijn de gemeenten via de MRE aandeelhouder binnen de Brainportsamenwerking. De ambities voor de regio zijn groot en het MRE-team is de laatste tijd fors gegroeid. Het voorstel dat binnenkort binnen de MRE speelt, is om de begroting voor 2025 op te hogen en daarmee om de bijdrage van de gemeenten fors te verhogen.

Als raad kunnen we een zienswijze geven op dat voorstel. We waren als fracties eensgezind over de opgestelde zienswijze. Het tempo wat wordt gemaakt voor de schaalsprong, is voor ons moeilijk bij te benen. Daarom waren ook wij voor het doen van een oproep aan het dagelijks en algemeen bestuur van de MRE om pas op de plaats te maken qua tempo en kosten. Er komen namelijk financieel lastige tijden aan voor de gemeenten en onze capaciteit is beperkt.

Zienswijze begroting Ergon 2025

De Ergon voert voor Heeze-Leende en andere gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uit. Praktisch betekent dit dat zij mensen met een rugzakje helpen om zich te ontwikkelen en aan het werk te komen. Ergon heeft een begroting uitgewerkt voor 2025, waar wij als raad een zienswijze op kunnen geven. We hebben ingestemd met de zienswijze die door het college was opgesteld.