VVD teleurgesteld over houding college en coalitie over aanpassen afwegingskader

Op 8 november werd in de raad van Heeze-Leende de begroting voor 2022 behandeld. De VVD had eigenlijk als apart onderwerp voor de raadsvergadering een motie ingediend over het aanpassen van het afwegingskader wonen. Deze werd alsnog bij de begrotingsbehandeling betrokken. Het college legde echter de kritiek vanuit inwoners dat zij stelselmatig onwil bij de gemeente tegenkomen om mee te denken in kleinschalige woningbouwinitiatieven makkelijk naast zich neer. Helaas voelden de coalitiepartijen CDA, Lokaal Heeze-Leende en D66 zich niet genoodzaakt om toch voor de inwoners te gaan staan. Zij stemden tegen de motie, waardoor deze het niet gehaald heeft.

De VVD had zich in de motie uitgesproken over het belang van kleinschalige initiatieven, omdat deze veel meer zullen zorgen voor de broodnodige nieuwe woningen voor starters en senioren uit onze gemeente. De grote woningbouwprojecten leveren namelijk vooral woningen op voor mensen van buiten onze gemeente. Inwoners die met initiatieven bij de gemeente aankloppen, krijgen zonder dat de gemeente wil meedenken in mogelijkheden direct het deksel op de neus met als verweer dat het initiatief niet binnen het afwegingskader van de gemeente past. Voor de VVD het signaal dat het afwegingskader ruimte biedt aan initiatieven die niet opleveren wat de gemeente nodig heeft en geen ruimte biedt aan wenselijke initiatieven.

Onbegrijpelijk dat de coalitiepartijen hier niet in meegingen. Mogelijk wilden zij zich niet verbinden aan een motie waarin werd geuit dat inwoners weinig gehoor vinden bij het college en waarin het college dus ook nog werd opgeroepen om eens meer mee te denken met inwoners die met initiatieven bij de gemeente aankloppen.