VVD kritisch op college vanwege begroting 2020

Op dinsdag 4 november is in de gemeenteraad de begroting voor 2020 behandeld. De VVD-fractie heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het stuk.

VVD kritisch op college vanwege begroting 2020

Op dinsdag 4 november is in de gemeenteraad de begroting voor 2020 behandeld. De VVD-fractie heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het stuk en heeft dan ook tegengestemd. De VVD stemde echter als enige fractie tegen, waardoor de begroting toch is vastgesteld.

Er waren verschillende redenen om zo kritisch te zijn. Ten eerste staat het document bol van lege ambities. De tekst was nagenoeg gelijk met die in de begroting voor 2019, waardoor er geen voortgang schijnt te zijn en de focus kennelijk niet naar nieuwe beet te pakken zaken verschuift. Er is dan ook helemaal geen koppeling te bekennen met actuele issues, zoals de stikstofproblematiek, het actief oplossen van knelpunten in de ambtelijke organisatie, het verbinden van (ouderen)zorg en veiligheid, etc. Los van dat dit een blijk is dat het college achterover leunt, maakt het college het de raad heel moeilijk om de controlerende rol uit te voeren.

Ook wordt de financiële situatie veel positiever voorgespiegeld dan dat deze werkelijk is. We noemen enkele voorbeelden. De tariefstijging voor de jeugdzorg ter hoogte van € 150.000 is maar voor één jaar verwerkt terwijl we toch moeten verwachten dat dit structureel is. Het saldo voor 2020 is opgepoetst door de € 384.000 van de verkoop van de percelen aan de Halfeindschestraat er volledig op te boeken. En er wordt een hele forse greep in de reserves gedaan, terwijl deze reserves eigenlijk voornamelijk voor onvoorziene zaken zijn aangelegd.

Onbegrijpelijk dat de meeste andere partijen zo positief zijn over de begroting. Het mogen dan wel coalitiepartijen zijn, maar een enigszins onafhankelijke opstelling zou niet misstaan. Helaas voor de inwoners van Heeze-Leende wordt er goede sier gemaakt over hun rug.